9210

by Louise Juhl Dalsgaard

Her til morgen så jeg en overskrift i Information. Den var ikke i sig selv overraskende og langt fra nyhed, men af en eller anden grund ramte den mig med særlig kraft i dag: ”Mænd i Aalborg Øst lever 18 år kortere end kvinder i Hasseris.”
Hasseris har postnummer 9000. 
Aalborg Øst har postnummer 9220

Jeg er vokset op lige midt imellem, i Gug: 9210 Aalborg SØ. Jeg ved ikke, hvor det placerer mig – midt imellem? “En kort, en lang” – er jeg så en trekant eller en stang?

Det interesserer mig, det her. Naturligvis alt det politiske, der gemmer sig i- under og omkring sådanne tal. Hvordan kan et velfærdssamfund som Danmark, hvor alle er påstået lige, præstere en ulighed i levetid på 18 år for mennesker, der bor mindre end fem kilometer fra hinanden? Hvorfor er mænd tilsyneladende mere udsatte for at dø tidligt end kvinder? Hvor meget betyder socialklasse, månedlig indkomst – og hvor meget tæller alt muligt andet. Kan man overhovedet skelne mellem sådanne faktorer og hvis ikke, er det så bare lige meget? 

Jeg skriver på en bog om alt det. Den handler ikke som sådan om socialklasser, “ghettoer”, gennemsnitlig indkomst eller køn. Den handler om Os. Vi mennesker. Hvad vi ser, hvorfra og hvordan. Hvorfor vi langt hen ad vejen undlader at handle på det sete. De 18 års forskelle i levetid, for eksempel. Måske af vane – ‘sådan er det jo’ – måske i afmagt, måske af dovenskab. Jeg er ikke sikker på, hvad det ender med at blive for en bog, et essay, en roman, noget tredje. Men den kommer til at handle om Os, om Vi. Hvem er “Vi” – og hvem er udenfor. Den skal handle om valg og fravalg, de frivillige såvel som de tvungne: 
Studenterbrød eller croissant? Sportslørdag eller særudstilling på Den Fri? Fordomme eller fakta? 
Hvad tænker du for eksempel om mig – og hvorfor?