Ensomig #523

by Louise Juhl Dalsgaard

Engang var jeg bange for mig selv, men det var kun indtil min psykolog fortalte, at det ville løse sig, hvis ikke jeg tog mig selv så personligt.

– Det er vigtigt at huske på, at følelser ikke findes, sagde han. -Det er ligesom med sommerfuglens øjenpletter. De har  til formål at virke afskrækkende, men i virkeligheden har pletterne har ingen funktionsværdi, de er form uden indhold. Bluf.

– Det er det samme med din angst, forklarede min psykolog, – den får dig til at tro, at du er ved at dø. I virkeligheden fejler du intet.

Han sagde også, at jeg med fordel kunne betragte mine følelser, som en lepidopterolog betragter en sommerfugl. Det vil sige: Lægge dem under mikroskop, undersøge vinkler og enkeltdele, notere omfang, radius, temperatur.

Først Smerten. Så vreden. Angsten og så videre.
– Eventuelle abnormiteter kan noteres i et skema for sig, tilføjede han. Jeg var lige ved at spørge ham, om min nedgroede negl kunne kaldes en abnormitet, men kom så i tanke om, at en negl ikke er en følelse, heller ikke selvom den gør meget ondt.
Sommerfuglen har forresten, trods sit navn, intet med en fugl at gøre. Sommerfuglen er en orden blandt insekter med to par skælklædte vinger og en lang sugesnabel.
– Det er helt afgørende at fastholde sådanne sondringer, sagde min psykolog. – At skelne mellem tingenes betegnelser, form og indhold.
Hver ting til sin tid.
Fugle bør således skelnes fra andre bevingede væsner.
Følelser fra fakta.
Angst fra frygt fra fobi.
– Dén, du er, bør skelnes fra dét, du føler, føjede han til. – At handle på baggrund af følelser vil være det samme som at angribe en sommerfugls vingepletter i den tro, at det er dyrets øjne. Du rammer ikke målet.

Nu har jeg lært at se på mine følelser, som en forsker på sit emne. Putte på glas, konservere i formaldehyd: Angsten. Frygten. Fobien.
Jeg sætter etiketter på med tydelig anmærkning af indhold:
“Et øjebliks hysteri.”
“Urimelig angst.”
“Fobisk panik”
Jeg stiller alle glassene på hylden blandt de andre: Nu står frygten side om side med de konfiterede målerlarver og de råsyltede finske myg. Der står den godt.