Forhør

by Louise Juhl Dalsgaard

Ikke flere pejlinger, fornemmelser, gisninger. Ikke flere forsøg på at indramme, inddæmme, indfange. Ikke flere ydmygende håb om at nå frem. Til nogen.

Ikke flere tryglende blikke og dæmpet hvisken: ”Hør mig, se mig, bekræft mig. Lad mig mærke, at jeg er til”. NOT!

Ikke flere spørgsmål, der alligevel ikke bringer brugbare svar. Og da for Guds skyld ikke flere velmente svar, der griner én lige op i fjæset, fordi de ikke bragte hvad man behøvede. Hvad man troede, man behøvede.

Nu skal det være renset tale, kliniske betragtninger. Spids pen og den ækle lyd af vådt kridt på en tavle. Beskidte termer, om nødvendigt platheder, urimeligheder, løgne. Alt for at vække lærerens forargelse, så man bliver smidt uden for døren. For artigt at repetere. Lektien. ”Det nytter ikke at savne, det nytter ikke at savne, det nytter ikke……noget”

Nu tændes forhørslysets ubønhørlige lampe. Der skal skinne hårdere end laser, skære igennem – gennemlyse – afsløre. Alt.

Uformulerede spørgsmål skal hagle:

Hvorfor denne tilbagevendende patos? Hvorfor disse gentagende formuleringer af et håb og en drøm, du end ikke selv fæstner tillid til?  Håb??? Haha- grow up and face the reality: Er det ikke på tide at tage ansvar? Hvem skal rydde op efter disse længsels-ekskrementers svineri? Hva´? Hva´??

Efterfulgt af et hånligt hvislet: ”Skødehund!”

Og for at dæmpe kynismens svidende tale, for at dulme sandhedens uudholdelige ægthed, skal det hele smøres med falsk trøst: Sååå, tør øjnene. Ind i kampen, smøg blot ærmerne op og ret ryggen. Husk på, at hvad man ikke dør af, bliver man stærkere af. Det skal nok gå. Sååå…….ae, ae, klap, klap.

Og bekræftelseshungrende som man er, lader man sig velvilligt klappe. Sluger råt den påtagede omsorg, griber desperat ud efter anerkendende hænder. Rækker håbefuldt den bekræftelsesliderlige raslebøtte frem: ”Giv en skærv. Jeg trænger”. Please

Og man er tilbage. Igen. Ikke en skid videre, ikke spor klogere. Ren appel. Please….

For fanden da.

Lad nu de andre i fred.

Sæt dig ud på en pissekold ø af drivis.

Og kom ikke tilbage.

End of appeal.