Höga Kusten

by Louise Juhl Dalsgaard

Lad os antage, at det, jeg her skriver, ikke er løgn men sandt. Når der i teksten står stol er der altså tale om en stol. Ikke en magisk stol eller en tronstol, heller ikke en hovedstol. Bare en stol. Lad os så forestille os, at der sidder et barn på stolen. Helt rank, benene når kun akkurat ud over sædet. Det er sommer, det ved vi, fordi græsset er langt og solen står højt på himlen. Over jorden flimrer heden, tæt som en dyne. På en snor hænger en damaskvævet dug og to lommetørklæder i stof. Går vi tæt på, vil vi kunne se initialerne GM broderet i stoffet. G kunne stå for Gudrun eller Gyrith eller Gabriel eller Glenn. M for så meget. (Det er her, hvor spørgsmålet om løgn og sandhed ikke længere giver mening).

Gaia. Barnet hedder Gaia, hun har en flyverdragt på, hætten er trukket op over hovedet. Barnet sidder uden at bevæge sig. Måske venter hun på, at nogen skal komme og hjælpe hende ud af dragten, måske ved hun endnu ikke, hvad det vil sige at vente. Gaia, har en sut i munden. Den følger tungens bevægelser bagved; små ryk – op og ned, frem og tilbage. Der er ikke nogen at se i nærheden.
Slår man op i en håndbog vil man kunne læse, at hedeslag er en livstruende tilstand karakteriseret ved en kropstemperatur på over 40 grader. Der vil også stå, at børn er mere udsat end voksne, da deres termoregulering endnu kun er begrænset udviklet, ligesom børn har en stor kropsoverflade i forhold til deres volumen.
Barnet, Gaia, har ikke denne viden. Hvordan hun er endt i flyverdragten på denne varme sommerdag, er ikke til at sige. Måske har hun selv fundet den frem af tørreskabet i bryggerset og taget den på for at vise, at hun kan. Se! Måske er det kommet sig af et skænderi mellem to voksne mennesker, der kun så hinanden og glemte alt om vejr og varme og hensigtsmæssig påklædning. Måske noget tredje.
Gaias hår klistrer til ansigtet. Tunge tætte totter. Hun trækker vejret hæst og hurtigt. Sutter på sutten, som søger hun en dievorte, noget, der kan at stille hendes tørst. Dugen på snoren bevæger sig dovent. At dømme efter solens placering lige over barnets hoved er det middag. I det fjerne høres en radio. En speaker beretter om et forlis i den Botniske Bugt, Höga Kusten. Flere meldes omkommet, men der er endnu ikke fuldt overblik over ulykkens omfang. Derefter fortæller stemmen om et højtryk, der i øjeblikket bevæger sig hen over landet: temperaturer på over 33 grader kan forekomme. Ældre mennesker anbefales at holde sig indendøre. Så følger spillemandsmusik, barnet på stolen lyser op, hun lytter vel til de muntre violiner.
Hvor længe hun sidder sådan, er ikke til at vide.