Match Point

by Louise Juhl Dalsgaard

Sommetider føler han sig som pauke-spilleren  i en storslået symfoni, der kun har ét slag at gøre godt med. Ét afgørende slag: Selve essensen. Udråbstegnet. Understregningen. I et enkelt slag:

Buuum.

Og han sidder med armen løftet og køllen klar. Sveder af spænding, venter på forløsning og vil så gerne ramme plet. Sætte aftryk. Gøre indtryk. Være med. I musikken. Oplevelsen. I verden og sig selv.

Symfonien bølger og salen emmer af tilbageholdt åndedræt. Gemt i mørket er nobelt klædte par, fingerflet og nedtonede host. Alt er parat ogfortættet. Alt venter. På pauken og det forløsende slag.

Svedperler hagler ned langs ansigtet, kvalmen knuger, skrækken vokser. Han vil. Så gerne. Bare denne ene gang, dette ene slag.

Strygerne vokser i intensitet, blæserne tager til i styrke og dirigenten fægter stadig mere indædt med sin stav. Hår og øjenbryn bruser om dirigentens ansigt, pulsen stiger overalt, forventningen vokser til uanede højder og alt – ALT – er rede til forløsning.

Slaget. Buuuum.

Hér er det så, at talentet svigter.

Det er ikke den katastrofale forglemmelse, der ville skabe uendelig stilhed og sprænge rammerne. Det er ikke det modige tomrum, det manglende slag, der ville få folk til af gispe af gru og rædsel. 

Nej. det er en lille umærkelig forsinkelse, dét sekund, hvor luften går af ballonen. Den tøven, der ikke varer længe nok til at være mod, og derfor er alt andet.

Dét blink med øjenlåget, hvor klimaks afsløres og pointen misser.

Dér sidder han. Paukespilleren. Og ved, at der var det.

Det var dét.