Lidelsens hierarki

by Louise Juhl Dalsgaard

Da jeg var barn tilbragte jeg næsten alle somre i familiens sommerhus. Det lå på en stor naturgrund i en nordjysk klitplantage. Høje fyrre og graner, insisterende enebærbuske, en enkelt kristtjørn. Græsser, lav og mos. Min far rejste en del med sit arbejde, og de lange monotone dage i skoven uden andre afbrydelser end døgnets tre måltider og måske en kort gåtur, var for ham et tiltrængt åndehul fra hverdagens tætpakkede kalender.
Jeg, derimod, fandt dagene uendeligt lange og varme. Jeg fik soleksem og talte i vildelse, senere lå jeg i underkøjen i et af de to børneværelser og læste Jumbobøger og drømte om charterferier ved swimmingpools, børnesafari og slik så syntetisk, at tungen blev selvlysende. Ind imellem kravlede jeg dog ud fra under dynen til de voksne på terrassen. Tidligt teenagemut og med suk så højlydte, at det gav genlyd mellem stammerne. Mine forældre tog det pænt, tilbød mig et glas saft og en bog af Sigrid Undset, – hun skriver sørme godt, forsøgte min mor sig. Men jeg var ligeglad, lod mig falde tilbage i en solstol og stirrede påtaget intenst ud på landskabet foran terrassen.
Det var sådan, jeg opdagede insekterne. I min stirren. De var jo allevegne. Guldsmede store som en knyttet barnehånd. Sommerfugle med så skrøbelige vinger, at jeg blev bange. For mine hænder, altså, hvad de kunne finde på. Tænk, om jeg greb og klemte om den smukke vingede skabning. Jeg endte med at bide mine knoer til blods, så voldsomt, at min mor råbte op, – du bløder, og så kom hun løbende med jod og plaster, og dagen blev på den måde mere dramatisk end de foregående ti tilsammen.
Senere fandt jeg ørentvister, mariehøner, grankogletæger, kæmpetræhveps, store nåletræsnudebiller og et hav af myg. I reolen fandt jeg et opslagsværk, Hvad finder jeg i skoven, og læste, at insekterne var overalt og til alle tider. Millioner, milliarder. Trilliarder. 80 % af alle levende væsner udgjorde de.
Jeg var ikke længere alene i skoven buret inde med mine forældres mangel på gøremål, nej jeg var en del af af titusindvis af kravlende kryb, flyvende insekter. Og selvom angsten for at gøre dem ondt, fange en flue under glas og se den dø, den slags, en lyst, jeg frygtede skulle finde vej til mig, så var glæden større, tænk at jeg var forbundet med de små dyr.

I dag læste jeg så en artikel, der rejser spørgsmålet: Kan insekter føle smerte? Er det vigtigt, kunne man spørge, og ja, det er det. For hvis de gør, hvis de er i stand til at ikke bare at registrere men også at reagere på kulde, varme, smerte, sult, tørst, ja så har det betydning for, hvordan vi mennesker forholder os til vores levende venner. Da Storbritannien forlod EU betød det også, at de fratrådte den europæiske Lissabontraktaten, der anerkender dyr som sansende væsner. Der var således ikke længere noget, der beskyttede ikke-menneskelige væsner mod smerte, sult og frygt. Nogle år senere vedtog de dog en lignende lov, men kun for hvirveldyr. 97% af alle dyr er hvirvelløse – og således uden beskyttelse. Vi taler her om f.eks. blæksprutter, som er almindelig anerkendt som virkelig begavede dyr med umiskendelige følelsesmæssige reaktioner og et yderst veludviklet sanseapparat.
Jeg har selv en rem af huden. Jeg har lagt gift ud for at undgå myrer. Jeg har utallige gange kvadrer en myg, de havde sat sig til rette på min læg. Jeg har endda slået en natsværmer ihjel med en fluesmækker, fordi den blev ved at forstyrre min nattesøvn. Det er jo “bare” et insekt.
Men hvem er jeg til at vurdere, hvad der er mere, og hvad der er mindre. Hvem, der “bare” og hvem, der ikke er. Jeg har flere gange råbt op, når jeg har hørt om folk, der drukner kattekillinger. Om misrøgt af hunde på avlsfabrikker. Grisenes frygtelige vilkår på de store kommercielle farme. For ikke at tale om kyllinger, der står så tæt, at de brækker brystbenene mod hinanden. Men insekterne… ja dem har jeg tilsyneladende i en slags almagtsfølelse glemt. Indtil den dag på terrassen med blodige knoer og frygten for mig selv og mine hænder.

Vidste du forreste , at en guldsmed har 30.000 øjne? At en løvgræshoppe hører med sine knæ? At en termitdroning kan blive 25 år – mod døgnfluens få timer?

Forskere forsøger nu at finde beviser for, at også insekter kan sanse og opleve smerte. For hvis de kan, så vil det alt andet lige betyde, at vi mennesker får sværere ved at forsvare vores overgreb mod dem. Det bliver sværere at gasse bier, hvis vi finder evidens for, at det påfører dem lidelse.
Men det er svært. Vi har jo ikke engang sprog for menneskelig smerte. Av, måske. Men “hvor” av. På en skala fra et til ti – fucking av eller irriterende av eller uudholdeligt av? Med så fattig en evne til at artikulere vores menneskelige erfaringer, hvordan skal vi så lykkes med at forstå dyrenes oplevelser? Rene Descartes mente eksempelvis, at det var unødvendigt at overhovedet at forestille sig nogen form for følsomhed hos ikke-menneskelige dyr – de var jo bare stimulus-responderende maskiner.
Alligevel er forskerne nået frem til, at bier, der normalt undgår meget varme fødeemner (sukkervand), udsat for sult synes at tolerere stadigt varmere sukker. Det peger på, at deres reaktion ikke er instinktiv, men motiveret af sanset sult. De kan således trænes til at udholde stadig større smerte, hvis de lokkes med føde. Målinger af kakerlakkers hjerne viser tydelige udsving, når de udsættes for stærk varme. Alligevel udsættes insekter i fødevareproduktion for en grillovns varme for at kunne sælges som sprød snack i supermarkeder, det til trods for, at forskerne mener, at dyrene lever i op til en time i den glohede ovn, før de dør af udtørring.
(Der har også været udført fuldkommen uetiske og grusomme forsøg. Eksempelvis skar man bagkroppen af en guldsmed og oplevede, hvordan den efterfølgende åd af sin egen krop – der frarøvet tarme – gled ud af brystkassen. Dét er rendyrket ondskab.)
Sammenfattet er forskernes konklusion, at der er “stærke beviser for oplevet smerte” hos voksne fluer, myg, kakerlakker og termitter. Hos andre insekter er resultaterne knap så åbenlyse, men dog så overbevisende, at de finder det “ud over rimelig tvivl”, at alle insekter oplever både smerte, sult og tørst.
Uanset hvad, så er det indlysende at lade enhver tvivl komme insekterne til gode.

For ikke så mange år siden lavede vi sjov med, at landmænd spillede klassisk musik for køer for at dæmpe deres stress og hjælpe dem til en rarere hverdag. Og nok har dyrerettighedsaktivister i årevis kæmpet mod pelsindustrien, men jo da ikke mere, end at det stadig kan betale sig at drive blandt andet minkfarme i Danmark. Det kan virke stadigt mere uforståeligt, at vi ikke simpelthen forbyder misrøgt eller dyrehold, der påfører levende væsner lidelse. Jeg mener: Vi kunne lukke landet ned i godt et år, da det viste sig nødvendigt for at undgå stor menneskelig lidelse og død. Det var hårdt, ja, men vi lykkedes med det. Hvorfor ikke gøre det samme for dyrene. Lukke hele dyreindustrien ned, indtil ordentlige vilkår er sikret. Kræve at alle med haver laver et område med kvas og stensætning, vilde blomster, og ukrudt.
Jeg ved godt, at den slags forslag får de fleste til at trække overbærende på smilebåndet. “Lille ven, kom nu tilbage til virkeligheden”. Men hey: jeg ER jo lige præcis i virkeligheden. Den, der tæller både planter, dyr og mennesker.
Det er derfor jeg råber op.