Ind i kampen

by Louise Juhl Dalsgaard

Det er nu. Nu jeg burde skrive noget sjovt. Noget let, lykkeligt og letfordøjeligt. Noget om sommeren,der udebliver og om glæden ved regn. Om kolbøtter og pinligheder og Happy End. Jeg ved det godt, men klaveret stemmer ikke disse dage. Noderne er placeret i øjenhøjde, stolen er indstillet og intentionerne i topform. Men det glipper. Hænderne får deres eget liv og skriften skriver sig selv. Jeg øver mig i Martin Luther Kings afbalancerede patos og John F Kenndys imponerende retorik. Og sidder i stedet tilbage med triste gylp og ætsende tale.

Det er en senskadefølge.

Der blev talt meget. Meget højt. Den, der talte højest blev hørt. Den, der fik det sidste ord vandt. Uanset ret og rimeligt. Alle kæmpede. For at sætte punktum. Vigtigere end at have ret, var det at ret. ”Jeg er stærkere, end du er”. ”Jeg ved mere, end du gør”. Og jeg kan råbe højest tilmed!

Lærte tidligt, at jeg skulle hærdes. Til hvad? Til mistillid, skepsis og hård hud på hjerteklappen? Hærdes til ikke at lytte, for således med større pondus at kunne hævde min ret til at få ret?

Ironien lå som et tykt lag smør på søndagskrydderen. Kunne undskylde alt. Det var jo bare sjov, ikke? Hold nu op med det flæberi. Ind i kampen, Søster Lagkage – smøg ærmerne op. Du giver  ikke op, vel?

Analyse og rationaler. Nytteværdi var trumfkortet. Det endegyldige argument. Ikke åbenlyst måske, men underspillet og en anelse spydigt. Hvem kan stikke hårdest? Dybest?

Og kunne du ikke klare mosten, måtte du tørste. Og hvis du ikke brød dig om lugten i bageriet, måtte du sulte. Hvad man gjorde. I håb om at finde andre sprog. Holdt vejret til man blev blå i hovedet. Til ingen verdens nytte. Og nytteværdien var jo afgørende…

Siderne i avisen blev vendt. Mens det utålmodigt afventedes, at man kom til fornuft. Lærte lektien. Lærte at stemme i og stemme mod. Ikke nogen slinger i valsen, ingen halvkvalte viser eller ”hver fugl synger med sit næb”. Niks! Man kunne lære kammertonen af intellektuel sarkastisk distance eller forføje sig. Take it or leave it.

Og man lærte. At spise af krummerne fra de riges bord. Grine med smørret. På krydderne. Man kom til fornuft. Fremfor til kort. Man lo. Og lo med. Og lo ad. Sig selv og alle andre. Det hele var jo bare for sjov ikke, Søster Lagkage?!

Jeg kan stadig genkende lyden af avissiderne der blev vendt. Ved nu, at det vigtigste stod mellem linierne.

Måske er det dér, svaret ligger?