Månen tur-retur

by Louise Juhl Dalsgaard

Undskyld mig, hvis jeg ligner en, der netop er faldet ned fra månen. Men det er jeg. Faldet ned fra månen, forstås. Eller kommet ind med Firetoget, faldet ud af reden, har trukket det korteste strå. You name it. Føler mig i hvert tilfælde lidt umage. Uvant. Ueffen.

Jeg kan ikke vænne mig til almindelighederne. ”Godmorgen”, ”Hvad så?”. Går i stå, når jeg møder alle selvfølgelighederne. Som tyngdekraften, for eksempel. Har svært ved at forene mig med denne altdominerende horisontalitet, der styrer verden og som tvinger alting til at stå ret. Honnør. Op og ned. Perspektivet er så fandens givet, og mine øjne tvinges til et okular, der ikke matcher. Mig. Måske en bygningsfejl? Måske en rest fra min tid på månen? Ved det ikke og er på sin vis også bedøvende ligeglad. Jeg vil væk. Væk fra tyngden , morgenkaffen og den ligegyldige udveksling. Ind i en brandert af skævfuldheder, ikkeeksisterende vinkler og nærvær.

Jeg er for længst blevet en stående vittighed, en fucking opretstående joke. Jeg synger om Sørens bondegård og hjerter der rimer på smerter og patetiske luftballoner i gul og blå. Mine ufarbare strofer skærer i ørerne, og ja, jeg skammer mig og skal nok gøre det bedre. Fremover. Næste gang. Undskyld. Undskyld. Undskyld. Jeg ved det godt. Nytteværdien er lig nul. Ren nitte.

Al den sang. Al den ulyst. Der skyldes for-meget-lyst. Viljen og hungeren og begæret der kvæler retningen, så det hele trækker sig sammen til vredesklumper, gylp og råb om hjælp. For meget. For-meget-lyst. For-meget-liv. For-meget-for-meget. Der er ikke plads.

Jeg vil tilbage til månen, ja jeg vil. Væk fra min egen uformelighed. Væk fra for-lidt. Fra for-meget.

På månen mister traumerne pondus