Brev til B1

by Louise Juhl Dalsgaard

Jeg læser i avisen om en iraner, der er kommet til Danmark som tiårig, som den eneste “anderledes” i en lille landsby ved Silkeborg. Han fortæller, at held og hårdt arbejde har bragt ham igennem og til tops. Det er mærkeligt, som alle kun hører det sidste. Som om ingen vil høre, at det handler om held.
Jeg tænder op i pejsen, jeg har sådan et fast system: to træbrikketter parallelt og en tværgående ovenpå. Der var engang, det altid lykkedes at få ild, nu lykkes det aldrig. Mon det skyldes mangel på hårdt arbejde eller mangel på held?

I dag da jeg er ude at handle:
Den her følelse af at være opmærksom på mig selv: Måden jeg stiller p-skiven på, låser bildøren, finder min huskeliste. Følelsen af ikke at kunne rumme at være dén, der gør det, jeg gør.
Foran mig går to kvinder med hver deres indkøbsvogn, de er næste tomme, vognene. Den ene kvinde har købt en masse frosne rundstykker, de har nok været på tilbud, hvorfor ellers så mange?
De ved, hvad de skal have, de bruger ikke huskeliste. De ligner i det hele taget nogen, der ikke ved, hvad de gør, men bare gør det.

“Der er da heller ingen retfærdighed til,” svarer den ene kvinde, da den anden fortæller, at hendes søn for anden gang er blevet ramt af sygdom. Jeg tænker: Er der nogensinde nogen, der har troet på retfærdighed? – og så igen den følelse, ikke at kunne holde ud at tænke det, jeg tænker.