Brev til Jakob, nr. ukendt.

by Louise Juhl Dalsgaard

Kære Jakob.

I går lyttede jeg til en udsendelse i radioen. Jeg holder af at lytte til stemmer, at dissekere ordene i tryksvage og trykstærke stavelser, det er som at massere et sæt hænder med en neglebørste, hårdt for huden, men godt for blodomløbet. Der er altid et pro og et kontra, hud og hår. Tag nu for eksempel ordet silhuet, det er som om, det hvisker sig selv ud undervejs, sådan lever det op til sit navn, hvis du forstår?
Den slags finder jeg betagende, Jakob, ja mere end det, rørende.

Udsendelsen jeg lyttede til, handlede om drømme. Jeg ved, jeg normalt ikke hænger mig i den slags detaljer, altså hvad det handler om, men lige netop denne her stemme, gjorde mig interesseret i indholdet.

Hun hviskede.

Alt hvad man kunne høre var små ud- og indåndinger, der lige akkurat formede en betydning. Ahhh-kuuuhhh-raaaathhh. Det blev så mærkbart, så klart, hvad der var form og og hvad der var indhold, det ene med det andet.
Nuvel, denne hvisken fortalte om, hvordan hun i drømme oplevede klarsyn, hvordan hun gjorde sig bevidst om drømmen som netop drøm, og at hun med denne viden overtog drømmen, smagte den til, så at sige. Som en kok finder den rette balance mellem surt, sødt og umami, ligesådan tog hun en kop og tømte sit akvarium, for at kunne rense det. Hun havde ellers længe set til, hvordan akvariet groede til i alger, hvordan fiskene ikke længere kunne se ud, hvordan hun ikke længere kunne se fiskene, men nu trådte hun ind i drømmen, nu fjernede hun vandet og derefter algerne, hun kunne se ind igen, alt blev klart.

Hvad med fiskene, spørger du måske, hvad blev der af dem undervejs?

Jeg ved det ikke, Jakob, og det er derfor, jeg skriver til dig.
Efter den udsendelse tør jeg nu ikke længere drømme, jeg sidder bare og hvisker for at mærke mig mine ud- og indåndinger. “Silhuet”, hvisker jeg, og føler ordet forsvinde, jeg er nødt til at børste min hånd med en neglebørste for at holde mig vågen, det er slemt, Jakob, jeg har ikke mere hud tilbage at mærke med.

Vil du komme og fylde min mund med luft?

Kærligst Rosa